mode

Opleiding tot style advisor

Beeldbron: WE Fashion

'We bring style to the people' is het motto van WE, waarbij We de nadruk legt op de eigen stijl van de klant. Met persoonlijke aandacht wil de Nederlandse modeketen zich onderscheiden van de concurrentie.

 

Bureau Nijman + van Haaster verzorgde gedurende 2009 en 2010 alle interne trainingen aan het personeel in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland. De training behandelt trends, persoonlijkheid, lichaamsvorm, kleur en materiaal.

 

De speciale service is in de loop van 2010 geïntroduceerd in 50 grote filialen in Nederland en in het buiteland. Het maken van een afspraak kan gewoon via internet.

 

Sales Directeur Nederland Caspar Kerckhoff van We Fashion is initiatiefnemer van de 'Style Advisor', een service voor mensen met een 'style crisis' of die verlegen zitten om advies wat aan te trekken voor een bijzondere gelegenheid. "In Londen heb ik zelf bij een winkel eens zo'n afspraak gemaakt. Leuk en verrassend was dat ik daar uiteindelijk een paar items heb aangeschaft die ik normaal niet zou hebben gekozen, maar die ik nu nog steeds met plezier draag." Zo moet het met de 'Style Advisors' van We Fashion ook gaan. "We willen mensen helpen een outfit te vinden die bij hen past en goed staat. Het is niet de bedoeling dat consumenten kleding wordt verkocht waar ze later spijt van krijgen."

 

Patricia Pronk is een van de eerste lichting van twintig medewerkers die de interne training met succes heeft afgerond. Vooraf krijgt de klant een vragenlijst toegestuurd en op basis van de antwoorden heeft Pronk al een drietal outfits uitgezocht. Na een rondje door de nieuw verbouwde winkel aan de Kalverstraat in Amsterdam is het tijd voor een kleuranalyse en om te gaan passen. Een lang grijs T-shirt wordt gecombineerd met een strakke broek en een zwart leren blazer. Er is een asymmetrische broek en felgroene bloes met kort vestje en brede riem en een blazertje van spijkerstof met een donkerblauw shirt en een smal lakleren riempje in de taille. Bij de verslaggeefster -die normaal alleen zwart draagt- is de hebberigheid opgewekt. Voor de afspraak wordt ruim een uur uitgetrokken. Andere modellen worden aangerijkt, bijpassende schoenen en accessoires gezocht. Er wordt toelichtig gegeven op wat goed staat en bij jouw lijf past en wat niet. Het gaat een stuk verder dan een standaard verkooppraatje.

 

"Klanten die de winkel binnenkomen hebben een bepaalde verwachting. Die verwachting willen wij overtreffen," zegt Kerckhoff. "Met de collectie, met de style advisor en met de medewerker die op een drukke zaterdagmiddag toch tijd maakt om even een andere maat te gaan halen. Het gaat erom dat de klant met een goed gevoel naar buiten gaat. Dat hij of zij dat met volle tassen doet is natuurlijk mooi meegenomen," voegt hij eraan toe.

 

Link:

Style Advisor website WE

De Modefabriek, Amsterdam

Beeldbron: Yaya, Object, Blend en Only.

Zondag 25 juli 2010 was het weer zover.  Bureau Nijman + van Haaster was vroeg uit de veren en stond om 10 uur voor de nog gesloten deuren van de Amsterdamse RAI om de Modefabriek te bezoeken. Na de Bread & Butter waren we benieuwd welke vooruitblik deze beurs ons zou geven op het modeseizoen zomer 2011.

600 Modemerken onder één dak. Opvallen is dat er veel kleine en voor ons minder bekende modemerken zijn vertegenwoordigd op de beursvloer. Wij zetten onze impressie van de 29e editie van de Modefabriek op een rijtje. Wat worden de nieuwe thema's voor volgend zomerseizoen en wat zijn de must haves?

 

Bij binnenkomst valt ons op dat het kleurbeeld voornamelijk bestaat uit vergrijsde pasteltinten gecombineerd met taupe en lichtgrijs. Deze kleurcombinaties is totaal anders dan het kleurbeeld wat wij zagen op de Bread & Butter.

 

Volgend zomerseizoen wordt het safari/army thema in een nieuwe jasje gestoken. De trendkleuren in dit thema zijn khaki en army groen. In dit thema zien we de revival van de gekleurde onderstukken in camel en olijfgroen.

 

Een andere grote stroming is romantiek in een vintage uitvoering. De Bestsellergroep pakt dit thema groot aan en lanceert een nieuwe lijn onder de naam Only One. We zien hier veel combinaties met grijs, blauwgrijs, vergrijsde pasteltinten en romantische prints en opdrukken. Het verhaal achter Only One en het logo zijn de leidraad voor de nieuwe collectie. Must have voor zomer 2011 is een vestje met romantische print.

 

In tegenstelling tot de Bread & Butter zien we op de modefabriek wel veel broeken met een laag kruis. Deze vorm komt in denim volgend jaar zomer weinig voor. Ook zijn de loshangende vestjes nog steeds een gewild item en makkelijk te combineren. In de damesmode zien we veel leren jasjes, jurken en tunieken die voorlopig niet verdwijnt uit het modebeeld.

 

Kortom het was een verrassende beursdag en een inspirerend vooruitzicht naar het modeseizoen zomer 2011!

 

Links:

Yaya

Objectci

Blend Company
Only
Vero Moda

Bread & Butter Berlin juli 2010

Beeldbron: Bread & Butter, Bureau Nijman + van Haaster

Het waren hete dagen op de locatie van de Bread & Butter in Berlijn. Het voormalig vliegveld Tempelhof maakt een enorme indruk en is alleen al een geweldige locatie voor deze internationale modebeurs. En niet alleen het Nederlands elftal kende hoogtij dagen tijdens de beurs, die volledig in het teken staat van het WK-voetbal 2010, maar ook is het duidelijk dat de Nederlandse modemerken toch echt de toon zetten in denim.

 

G-Star is nog steeds de ongekende winnaar en steekt qua show, stand en collectie met kop en schouders boven de rest uit. Ook zij weten waar hun roots liggen en met een klein beetje oranje en blauw in de collectie, is de modeshow van dit merk zeker het hoogtepunt van ons beursbezoek. Van het Engelse merk Firetrap zullen we, wat ons betreft, nog veel horen. Een typisch Brits merk met een rebelse collectie. Scotsch & Soda presenteerde zichzelf met een eigen department store.

 

De modellen die we vooral zagen waren het ‘O-been model’ (G-star), verlaagd kruis, slimfit al dan niet met doorsnijdingen en het klassieke ‘wortelmodel’: hoger in de taille en korter op de enkels. De getailleerde korte jasjes met kleine schoudervullingen zullen volgend jaar zomer niet uit het modebeeld verdwijnen, evenals de maxi-jurk en het Chino-model in de ‘bottoms’.

 

Ook veel vernieuwing was te zien op materiaalgebied: tencel-fiber in denim, chambrée, slubyarn in tricot en vaal gewassen (vintage look).

 

Het kleurenpalet is overwegend blauw, in alle varianten, off-white (geen wit!), 

geel, groen en wolkenblauw.

 

Wat zijn de must-haves voor zomer 2011?  De jumpsuit, blouses, shorts, treggings, bleached denim, destroyed, met leren stukken, kniestukken, vintage look...  en dat alles zoveel mogelijk in denim. Combineer denim vervolgens met denim en je outfit is compleet!

 

Links:

Bread & Butter

G-star
Diesel
Firetrap

Scotch & Soda

Onderzoek Moslima's & Mode

Beeldbron: Bureau Nijman + van Haaster

Met name de groeiende groep jonge moslima’s heeft een duidelijke plaats verworven in de maatschappij.  Naast dat de groeiende groep jonge moslima’s zeer modebewust is, gedragen ze zich als daadkrachtige consument en zijn ze te vinden in westerse winkels.

 

Goed nieuws voor de branche. Maar wat betekent dit voor de detaillist?  Kunnen wij als fashion professionals wel tegemoet komen aan de wensen van deze groep? Weten we eigenlijk wel waarnaar ze op zoek zijn? En kunnen we ze nóg beter bedienen?

 

Deze vragen duiken de laatste jaren steeds vaker op in modeland en heeft ons daarom doen besluiten ons te gaan verdiepen in deze groep en hebben een grootscheeps kwalitatief onderzoek uitgevoerd. Uit professioneel oogpunt, en uit persoonlijke interesse en nieuwsgierigheid. Moslima’s zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving, maar voor de meeste van ons is echt contact nog niet zo vanzelfsprekend.

 

Wij zijn in ons onderzoek bevestigd in het feit dat jonge moslima’s bruisen van energie, vol ambitie zitten, een open karakter hebben en graag hun mening geven. Ze hebben vandaag de dag veel te besteden en doen dit dan ook graag. Een groot deel van hun budget geven zij uit aan mode, modeaccessoires, sieraden en producten voor de persoonlijke verzorging. Stijlen en gebruiken uit hun oorspronkelijke cultuur of die van hun ouders mixen ze moeiteloos met die van ons. Kortom, they love fashion...!

 

In het kader van het onderzoek hebben wij een boek uitgegeven en geven wij regelmatig presentaties en workshops aan fabrikanten en detaillisten. Wilt u weten hoe u met uw collectie of winkel kunt inspelen op de vraag van deze doelgroep? Neem contact op met Anet van Haaster.

Nieuwsgierig naar de ervaringen van fashionistas. Lees onderstaande mode blogs.

Glamour
L'Armoire Doree

BN+vH bezoekt de Bread&Butter en de Modefabriek

Beeldbron: Bureau Nijman + van Haaster

Twee keer per jaar brengen onze fashion victims Anet en Kirsten een bezoek aan de Bread&Butter in Berlijn en de Amsterdamse modefabriek. Wat hebben zij gespot op deze twee toonaangevende beurzen?

Bread & Butter Berlin winter 2011                                                     

Razend enthousiast werden wij van het 'Levi’s Curve ID' concept. Het vinden van de perfecte jeans is geen gemakkelijke opgave. Maar met de komst van 'Levi’s Curve ID' collectie behoort de zoektocht naar de perfecte jeans eindelijk tot de verleden tijd.

We werden aangenaam verrast in de stand van Puma. Dit merk heeft een originele campagne gelanceerd om ook bij de sociale media voet aan wal te krijgen. Puma Social viert de 'after hours athletes', de 'champions of late night games'. Op de verschillende sociale netwerken kan men de Puma Social Club terugvinden.

En tot slot was het absolute hoogtepunt van de beurs, de show van G-Star. De Private Viewing vond plaats in een jazzclub uit de jaren '30. Modellen liepen in een slow show door de zaal en we konden heerlijk genieten van een hapje, een drankje en de preview van de nieuwste collectie.

Modefabriek winter 2011                                                                           

Op de modefabriek was er opvallend veel aandacht voor vintage. Niet alleen in het hoger segment kon modeminnend Nederland zijn hart op halen om een paar vintage Jimmy Choo’s te scoren, maar ook in de shop van ‘Trash&Treasures’ waar vintage en nieuwe ontwerpers elkaar aanvullen. De perfecte combinatie.

Daarnaast pakt de Bestseller groep weer groots uit en toont zij een verbluffend mooie collectie van Very by Vero Moda. Very is bedoeld als de luxe, meest vrouwelijke en creatieve lijn van het internationale label. Dit voorjaar voor het eerst te koop in een aantal geselecteerde verkooppunten en natuurlijk online.

‘The rebel grows up’ is het nieuwe statement van gsusindustries. Dit merk introduceert de nieuwe strategie waarmee zij zich richt op de oorspronkelijke doelgroep die het merk adopteerde in de beginjaren. De rebel is officieel volwassen. De collectie kenmerkt zich door een sterke focus  te hebben op kwaliteit in design, materiaal en detaillering.

Kortom twee inspirerende beurzen waar het opvallend is om te zien dat waarde voor het product en kwaliteit de boventoon voeren.

Links:                                                                                                          

Levi's Curve ID
Puma Social
G-Star
I love vintage
Very by Vero Moda
Gsus

Internationaal stijlonderzoek mode

Beeldbron: Bureau Nijman + van Haaster

Neckermann heeft aan Bureau Nijman + van Haaster gevraagd om een internationale assortiment strategie te begeleiden. De start is een internationaal stijlonderzoek in vijf landen. Het doel is om te weten te komen wat Europese stijlen zijn in alle landen, en wat specifieke stijlen zijn de verschillende landen teneinde een winstgevend Europees assortiment te gaan voeren.

In een kwalitatief consumentenonderzoek worden in alle landen zogenaamde ‘stijlsets’ getoond aan de testpersonen. De stijlsets vertegenwoordigen alle verschillende stijlen, zowel lokale stijlen als internationale stijlen. Een stijlset bestaat uit een complete outfit, inclusief schoenen en accessoires. Zo kunnen we de belangrijkste stijlvoorkeuren in kaart brengen en het inkoopbeleid hierop afstemmen.

Het onderzoek start in februari, en in april worden de resultaten aan Neckermann gepresenteerd.

 

Heeft u de juiste 'must haves' in de winkel hangen?

Beeldbron: Bureau Nijman + van Haaster

Met de lente in aantocht, worden de rekken vol gehangen met de nieuwe voorjaarscollectie. Wat zijn de ‘must haves’ voor aankomend seizoen? In maart starten wij voor de 6e keer met het ‘season must haves’ project. In dit rapport worden de must haves van dit voorjaar, de start van het seizoen, weergegeven. Aan de hand van onze prognoses uit het verleden hebben wij bewezen dat ‘must haves’ niet altijd één seizoen meegaan.

De ‘must haves’ van de klant worden vergeleken met de markt in Nederland en België. Het doel van deze assortimentsanalyse is inzicht geven in het eigen assortiment ten opzichte van de markt. Het is een middel om collecties op de korte en middellange termijn bij te sturen en extra omzet te genereren.

Voor meer informatie en een preview van dit rapport kijkt u bij onze projecten mode.

Heeft u interesse in dit product of andere vragen over het project neem dan contact op met Anet van Haaster.

Moslimaproof assortiment

Download hier de pdf-versie.

Anet van Haaster ‘Ongezouten’ in Textilia waarin zij vertelt over de groeiende Moslima doelgroep in Nederland. Wanneer ben je nu wel of niet een aantrekkelijke aanbieder voor Moslima’s?

Moslima’s vormen een groeiende groep klanten, in aantallen én bestedingen. Er zijn 80.000 moslima’s tussen 15 en 25 jaar. Geven zij gemiddeld €100,- per maand uit aan kleding, dan is dit een bedrag van €100 miljoen voor de branche. In 2010 heeft BN+vH een onderzoek naar deze doelgroep.

Om het gehele artikel te lezen download de pdf-versie.

In de Mode - On Tour

Beeldbron: www.indemode.nu

In de Mode On Tour geeft je een voorproefje van onze cursus “Persoonlijk stijladvies op maat” speciaal voor modeverkopers. BN+vH presenteerde niet alleen haar nieuwste cursus afgestemd op de laatste trends, maar trad met het hele bureau aan als model.

Tijdens deze avond krijgen alle aanwezige mode-professionals een voorproefje van onze cursus afgestemd op de laatste trendthema’s. We zoomen tijdens de presentatie in op de verschillende lichaamsvormen en hoe je deze het beste tot hun recht kunt laten komen. Iedere klant wil natuurlijk een mooi figuur en stralen in zijn of haar nieuwe outfit. Dan is het handig als je precies weet wat je iemand het beste kunt adviseren. Ben je nieuwsgierig geworden houd dan de site van www.indemode.nu in de gaten. Binnenkort zal er een flitsend promotiefilmpje op de site worden gezet.

Wegens succes zal er op 18 april a.s. nogmaals een In de Mode – On Tour worden georganiseerd in Eindhoven. BN+vH zal ook hier weer bij aanwezig zijn om deze avond tot een groot succes te maken.

www.indemode.nu

Stijlverschillen minder groot

Beeldbron: Bureau Nijman + van Haaster

Weer een mega-opdracht afgelopen jaar, een marktonderzoek naar modevoorkeuren in de Europese markt. De vraag was: Wat is het stijlverschil tussen de Nederlandse, Duitse, Belgische. Oostenrijkse en Oost-Europese markt? Een vraag waar alle merken of retailers die internationaal willen verkopen mee kampen. We kennen de successen, maar ook de mislukkingen...

BN+vH doet al jaren stijlonderzoek voor klanten in mode en wonen, maar de kans dat je dit mag doen in vijf Europese landen is toch wel uniek. De belangrijkste uitkomst is verassend. Stijlverschillen in Europese landen zijn veel minder groot dan tien jaar geleden. Dat hebben we te danken aan ketens als ZARA, H&M, Esprit en de Bestseller groep, die allemaal Europese collecties maken. Het straatbeeld wordt grotendeel bepaald door deze ketens in bijna alle West Europese landen.

En wat zijn dan verschillen? Een tipje van de sluier:
Nederland blijft het meest casual land in het hele rijtje, België geeft het meeste uit aan kleding, Duitsland loopt voorop in online sales en de bereidheid om op afstand te kopen en Oost Europa houdt helemaal niet van casual kleding.

FashionAppable

Beeldbron: Bureau Nijman + van Haaster

Met de ontwikkelingen van de iphone en de introductie van de ipad schieten nu ook in modeland de applicaties voor deze digitale speeltjes als paddestoelen uit de grond. De smartphone is een verlengstuk van de consument geworden en de applicatie kan functioneren als persoonlijke assistent.

Elk gerenommeerd modemerk heeft tegenwoordig een app waarmee nieuwe collecties worden geïntroduceerd. Modewebsites tonen het laatste nieuws en de trends vanaf de catwalk en elke gerespecteerd modeblog kan niet zonder een versie voor op de smartphone.

Hoewel retailapps in het buitenland reeds een groot succes zijn, blijft het in Nederland merkwaardig stil rond applicaties voor de modebranche. Applicaties bestaan er in verschillende vormen en voor verschillende doeleinden.  Met een goede applicatie versterk je klantenbinding door een extra dimensie toe te voegen aan je merk. Een retailapp wordt het meest gewaardeerd wanneer het de consument helpt het winkelen makkelijker te maken. Hieronder beschrijven we een aantal interessante applicaties uit de modebranche.

Styletoday
Sanoma lanceerde tijdens de Amsterdam Fashion week de app van modewebsite styletoday.com. Je kunt je met deze app nu overal en altijd laten inspireren, adviseren en gelijk online bestellen bij meer dan 30 webshops. Ook heb je de mogelijkheid om je eigen garderobe te uploaden en on the spot te combineren met je mogelijke nieuwe aankoop.

Mystyle fashion assistent
Met de app van Mystyle heb je altijd de inhoud van je garderobe binnen handbereik. Met deze app kan je foto’s van je kleding, accessoires en schoenen importeren in je iPhone om ze vervolgens te mixen en te matchen tot nieuwe outfits. Op deze manier kan je stijlsets plannen voor in je agenda. Denk aan feestjes, vergaderingen of zelfs je paklijst samenstellen om inpakstress voor de vakantie te voorkomen.

Style
Style.com is een website die iedere modeliefhebber regelmatig bezoekt. Met deze app wordt het voor de echte fashionista nog makkelijker om up-to-date te blijven. De app houdt je op de hoogte van de nieuwste trends op fashiongebied, de outfits van modellen tijdens modefeestjes en de laatste catwalkshows

Koopzondagen
Geen echte fashionapp maar wel een interessant feit om te benoemen voor    ‘retail-minded’ Nederland. De applicatie van koopzondagen is op het gebied van lifestyle één van de meest populaire apps en staat daarmee op dit moment bovenaan in de lijst van applicaties die het meest hebben opgebracht.

 

Think global, act local!

Beeldbron: Bureau Nijman + van Haaster

Hoe beter we onze klant kennen, hoe meer we weten, des te beter kunnen we aansluiten bij hun wensen.

Dat die zoektocht niet eenvoudig is weten we allemaal, niets is grilliger dan de klant, het zijn net gewone mensen.

Een voorbeeld: JBC is een Belgische retailers die ongelofelijk succesvol is in België, en beter in staat is om aansluiting te vinden bij de Belgische klant dan internationale retailers.

België is een land met twee talen en twee verschillende culturen. Er zijn ook verschillende stijlvoorkeuren die gelijk loopt met de taal- en de cultuurgrens Vlaanderen en Wallonië. Dit betekent dat bepaalde thema’s van JBC beter verkopen in Vlaanderen dan in Wallonië. En dat verschil in verkoop is enorm groot. Zo groot, dat het zinvol is om de inkoopstrategie daarop aan te passen: think global, act local.

Naast het analyseren en aanpassen van collecties aan lokale verschillen, zijn deze verschillen ook bruikbaar om dichter bij je consument te komen. Betrek je klant bij het bedenken van lokale acties en laat hem meestemmen wat de nieuwste aanbieding van de week moet worden.  Kortom, geef hem het gevoel dat zijn mening telt.  Dan kun je als retailer het verschil maken.

www.jbc.be

Verleiding in je webshop

Beeldbron: Bureau Nijman + van Haaster

Hoe kan je de consument online verleiden om meer te kopen? Bij online winkelen ontbreekt de verkoper die de klant enthousiast weet te overtuigen. Ook staat er geen flitsende presentatie die de consument wel ziet wanneer hij of zijn een fysieke winkel binnenloopt.

Wij van Bureau Nijman + van Haaster verbazen ons erover dat het op dit moment moeilijk blijft om de consument online te verleiden. Soms heeft ene klant net dat extra duwtje in de rug nodig wat aankoop of extra aankopen bevordert. Dan praten wij natuurlijk niet over de suggesties die op dit moment bij de meeste webshops naar voren komen met producten die voor jouw als consument eveneens interessant kunnen zijn. We hebben het zelfs niet over een bijpassende top, bij de broek die je zojuist hebt aangeklikt. Om de klant te verleiden is er een totaal beeld nodig wat inspireert en tot de verbeelding spreekt.

Vaak is de techniek nog ontoereikend of worden kosten fors groter om cross-selling te bevorderen. Dit kan betekenen dat producten anders moeten worden gefotografeerd of dat er een online applicatie moet worden ontwikkeld die de klant een stukje persoonlijke service biedt. Vraagstukken die bij ons bureau vaak naar boven komen. Gelukkig leven we in exponentiële tijden en gaat ons trendwatch hart sneller kloppen wanneer er weer nieuwe technologische ontwikkelingen op de markt worden gepresenteerd.

Wat interessant is om in dit artikel te vermelden is dat er geëxperimenteerd met 3D bodyscanners. Een 3D bodyscan maakt een digitaal 3D profiel van jouw lichaamsvorm. Met deze bodyscan kan precies jouw confectie maat worden opgemeten. Dit is een uitkomst voor het aankopen van online kleding, het op afstand laten maken van bijvoorbeeld maatpakken en daarnaast wordt er een persoonlijke 3D animatie van jouw lichaam gemaakt.

Eigenlijk zou je zelf niet eens meer in een fysieke winkel een kledingstuk hoeven passen en zou dit het einde kunnen betekenen van te kleine pashokjes of vieze kleedkamers. Daarnaast biedt het uitkomst voor mensen die niet meer kunnen winkelen of moeite hebben met passen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen en of gehandicapten. Ook vermindert het retouren wanneer je je kleding online kan passen met jouw eigen digitale profiel.

New Look heeft als eerste deze full bodyscan techniek geïntegreerd in haar winkelomgeving. Op deze manier wil New Look aan iedereen de perfect passende denim en kleding afgestemd op je eigen lichaamsvorm verkopen.

Wil je meer lezen over de 3D bodyscan techniek en New Look lees dan het artikel uit Forbes en klik op onderstaande link.

http://www.forbes.com/sites/jenniferhicks/2011/10/24/bodymetrics-creates-3d-body-scanner-for-new-look/

Men are the new women

Beeldbron: Streetstyle of Pitti Uomo & cover Details [March 2014]

Jarenlang waren het vooral de vrouwencollecties die zorgden voor groei en opwinding in de mode, maar er is wat aan het veranderen.

De catwalkshows voor de mannen worden steeds beter bezocht door de pers en inkopers omdat de mannencouture steeds interessanter wordt. Nog altijd besteden vrouwen meer, maar de afgelopen vijf jaar stegen de omzetten in de mannenmode twee keer zo snel als in de vrouwenmode.

Vroeger hadden mannelijke modellen maar twee maal per jaar inkomsten tijdens de shows, vandaag de dag worden ze ook veelvuldig geboekt voor campages en is het een fulltime job. De tarieven zijn met 50% omhoog gegaan de laatste drie jaar en het gemiddelde salaris van een model ligt tussen de €800,000 and €2 miljoen per jaar. Het mannelijke model ziet er ook anders uit dan vijf jaar geleden, het zijn gezond ogende jongens met een hoog ‘neighbour next door’ gehalte. Heel anders dan de vrouwelijke anorexia types die vroeger de catwalk domineerden.

De emancipatie van de ‘fashion minded’ man zien we niet alleen terug in de mode. Wie oplet ziet dat het vak van de mannencosmetica bij Etos de laatste jaren is verdubbeld. Met name het aanbod in mannnencrèmes bepaalt een groot deel van het schap. Mannen van in de dertig geven drie keer zoveel geld uit aan cosmetica en schoonheidsbehandelingen dan aan de sportschool. Ze geven ook veel meer uit dan twintigers en vijftigers, zo blijkt uit een onderzoek dat een Brits warenhuis hield onder duizend mannen. Dertigers betalen regelmatig 60 euro voor een vochtvasthoudende crème en 48 euro voor een antirimpel oogcrème. De meest populaire producten bij de mannen zijn oogcrèmes van Clinique en Clarins en Touche Éclat van Yves Saint Laurent, een product dat kringen onder de ogen wegwerkt. Deze cosmetica trend lijkt haaks te staan op de mannen met baarden die het straatbeeld bepalen vandaag de dag. Maar vergis je niet: deze baarden worden dagelijks getrimd, verzorgd en bijgewerkt, evenals de wenkbrouwen en soms zelfs de borstharen. Het beeld lijkt natuurlijk en nonchalant maar vergt wel veel geld en tijd!

In de highstreet is te zien dat H&M zijn herenafdeling steeds meer uitbreidt, dat Mango een herenketen is gestart en dat Suit Supply het gat heeft opgevuld tussen de C&A pakken de de luxemerken. Veel jonge succesvolle jonge advocaten en bankiers die zich nog geen Oger pak kunnen veroorloven vinden hun weg naar dit merk. In het casual segment zijn jonge Deense merken zoals Minimum en Samsoe & Samsoe zeer succesvol, het beste voorbeeld van deze merken vind je bij Baskets in Amsterdam, een winkel puur en alleen op jonge modische mannen gericht.

Dit betekent dat mode niet meer alleen het domein is van de vrouw en dat oude cliché’s over mannen die alleen winkelen met hun vrouw overboord moeten, zeker voor dertigers! Er is ruimte in de markt om mannen te informeren en te inspireren over mode. Maar dan wel op een man-eigen-manier, niet zoals dat gebeurt bij vrouwen, op kleur bijvoorbeeld zéker niet.  Wie O Wie durft er er in dat gat te springen?

Womens power is serious business

Beeldbron: Photo: Yannis Vlamos / Indigital.tv - Dior Collection 2017

Tijdgeest en mode zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; belangrijke politieke aardverschuivingen hebben altijd invloed gehad op de mode.

De Women’s March in Washington op 17 januari 2017 is een mijlpaal geworden voor modemakers. Twee vrouwelijke invloedrijke designers gebruikten de beelden als inspiratie voor hun collecties: Maria Grazia Chiuri en Miucci Prada.

“We should all be feminsts” waren de woorden geprint op een wit T-shirt voor de wintercollectie van Dior onder leiding van Maria Grazia Chiuri. Deze show is door de Business of Fashion als de meest invloedrijke catwalk betitelt van 2017.

Suzy Menkes twitterde al tijdens de show: #SuzyPFW Dior: Universal Not Controversial

Miucci Prada gebruikte een foto van de Women’s March als inspiratie voor haar wintercollectie. In haar collectie voor Winter 17 gebruikt ze vrouwelijke materialen en kleuren en combineert die met sterke silhouetten.

Een jaar na deze statements zijn de invloeden zichtbaar op bijvoorbeeld de Modefabriek die haar vijftiende editie opdroeg aan sterke vrouwen in de mode: Tribute to feminism. # MFPOWERWOMAN. Vrouwen die bij hebben gedragen aan culturele en politieke veranderingen en hun uiterlijk en kleding gebruikt hebben als statement: Beyoncé, Vivienne Westwood, Eleonore Roosevelt en Diana van Fürstenberg waren levensgroot afgebeeld bij de entré van de beurs.

In de highstreet van Copenhagen was de Fall/Winter collectie van Malene Birger gepresenteerd rond Women’s Power in haar winkel. Het statement van haar eerste thema is: BE NICE TO ME I HAVE POWER. De felle primaire kleuren in combinatie met zwarte en rode  killerheels geven een duidelijk boodschap. De modewereld is klaar voor wat extra empowerment en maakt hier gebruik van in haar PR. # niet voor grijze muizen!!

http://www.vogue.com/fashion-shows/fall-2017-ready-to-wear/prada