mode

Opleiding tot style advisor

Beeldbron: WE Fashion

'We bring style to the people' is het motto van WE, waarbij We de nadruk legt op de eigen stijl van de klant. Met persoonlijke aandacht wil de Nederlandse modeketen zich onderscheiden van de concurrentie.

 

Bureau Nijman + van Haaster verzorgde gedurende 2009 en 2010 alle interne trainingen aan het personeel in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland. De training behandelt trends, persoonlijkheid, lichaamsvorm, kleur en materiaal.

 

De speciale service is in de loop van 2010 geïntroduceerd in 50 grote filialen in Nederland en in het buiteland. Het maken van een afspraak kan gewoon via internet.

 

Sales Directeur Nederland Caspar Kerckhoff van We Fashion is initiatiefnemer van de 'Style Advisor', een service voor mensen met een 'style crisis' of die verlegen zitten om advies wat aan te trekken voor een bijzondere gelegenheid. "In Londen heb ik zelf bij een winkel eens zo'n afspraak gemaakt. Leuk en verrassend was dat ik daar uiteindelijk een paar items heb aangeschaft die ik normaal niet zou hebben gekozen, maar die ik nu nog steeds met plezier draag." Zo moet het met de 'Style Advisors' van We Fashion ook gaan. "We willen mensen helpen een outfit te vinden die bij hen past en goed staat. Het is niet de bedoeling dat consumenten kleding wordt verkocht waar ze later spijt van krijgen."

 

Patricia Pronk is een van de eerste lichting van twintig medewerkers die de interne training met succes heeft afgerond. Vooraf krijgt de klant een vragenlijst toegestuurd en op basis van de antwoorden heeft Pronk al een drietal outfits uitgezocht. Na een rondje door de nieuw verbouwde winkel aan de Kalverstraat in Amsterdam is het tijd voor een kleuranalyse en om te gaan passen. Een lang grijs T-shirt wordt gecombineerd met een strakke broek en een zwart leren blazer. Er is een asymmetrische broek en felgroene bloes met kort vestje en brede riem en een blazertje van spijkerstof met een donkerblauw shirt en een smal lakleren riempje in de taille. Bij de verslaggeefster -die normaal alleen zwart draagt- is de hebberigheid opgewekt. Voor de afspraak wordt ruim een uur uitgetrokken. Andere modellen worden aangerijkt, bijpassende schoenen en accessoires gezocht. Er wordt toelichtig gegeven op wat goed staat en bij jouw lijf past en wat niet. Het gaat een stuk verder dan een standaard verkooppraatje.

 

"Klanten die de winkel binnenkomen hebben een bepaalde verwachting. Die verwachting willen wij overtreffen," zegt Kerckhoff. "Met de collectie, met de style advisor en met de medewerker die op een drukke zaterdagmiddag toch tijd maakt om even een andere maat te gaan halen. Het gaat erom dat de klant met een goed gevoel naar buiten gaat. Dat hij of zij dat met volle tassen doet is natuurlijk mooi meegenomen," voegt hij eraan toe.

 

Link:

Style Advisor website WE

De Modefabriek, Amsterdam

Beeldbron: Yaya, Object, Blend en Only.

Zondag 25 juli 2010 was het weer zover.  Bureau Nijman + van Haaster was vroeg uit de veren en stond om 10 uur voor de nog gesloten deuren van de Amsterdamse RAI om de Modefabriek te bezoeken. Na de Bread & Butter waren we benieuwd welke vooruitblik deze beurs ons zou geven op het modeseizoen zomer 2011.

600 Modemerken onder één dak. Opvallen is dat er veel kleine en voor ons minder bekende modemerken zijn vertegenwoordigd op de beursvloer. Wij zetten onze impressie van de 29e editie van de Modefabriek op een rijtje. Wat worden de nieuwe thema's voor volgend zomerseizoen en wat zijn de must haves?

 

Bij binnenkomst valt ons op dat het kleurbeeld voornamelijk bestaat uit vergrijsde pasteltinten gecombineerd met taupe en lichtgrijs. Deze kleurcombinaties is totaal anders dan het kleurbeeld wat wij zagen op de Bread & Butter.

 

Volgend zomerseizoen wordt het safari/army thema in een nieuwe jasje gestoken. De trendkleuren in dit thema zijn khaki en army groen. In dit thema zien we de revival van de gekleurde onderstukken in camel en olijfgroen.

 

Een andere grote stroming is romantiek in een vintage uitvoering. De Bestsellergroep pakt dit thema groot aan en lanceert een nieuwe lijn onder de naam Only One. We zien hier veel combinaties met grijs, blauwgrijs, vergrijsde pasteltinten en romantische prints en opdrukken. Het verhaal achter Only One en het logo zijn de leidraad voor de nieuwe collectie. Must have voor zomer 2011 is een vestje met romantische print.

 

In tegenstelling tot de Bread & Butter zien we op de modefabriek wel veel broeken met een laag kruis. Deze vorm komt in denim volgend jaar zomer weinig voor. Ook zijn de loshangende vestjes nog steeds een gewild item en makkelijk te combineren. In de damesmode zien we veel leren jasjes, jurken en tunieken die voorlopig niet verdwijnt uit het modebeeld.

 

Kortom het was een verrassende beursdag en een inspirerend vooruitzicht naar het modeseizoen zomer 2011!

 

Links:

Yaya

Objectci

Blend Company
Only
Vero Moda

Bread & Butter Berlin juli 2010

Beeldbron: Bread & Butter, Bureau Nijman + van Haaster

Het waren hete dagen op de locatie van de Bread & Butter in Berlijn. Het voormalig vliegveld Tempelhof maakt een enorme indruk en is alleen al een geweldige locatie voor deze internationale modebeurs. En niet alleen het Nederlands elftal kende hoogtij dagen tijdens de beurs, die volledig in het teken staat van het WK-voetbal 2010, maar ook is het duidelijk dat de Nederlandse modemerken toch echt de toon zetten in denim.

 

G-Star is nog steeds de ongekende winnaar en steekt qua show, stand en collectie met kop en schouders boven de rest uit. Ook zij weten waar hun roots liggen en met een klein beetje oranje en blauw in de collectie, is de modeshow van dit merk zeker het hoogtepunt van ons beursbezoek. Van het Engelse merk Firetrap zullen we, wat ons betreft, nog veel horen. Een typisch Brits merk met een rebelse collectie. Scotsch & Soda presenteerde zichzelf met een eigen department store.

 

De modellen die we vooral zagen waren het ‘O-been model’ (G-star), verlaagd kruis, slimfit al dan niet met doorsnijdingen en het klassieke ‘wortelmodel’: hoger in de taille en korter op de enkels. De getailleerde korte jasjes met kleine schoudervullingen zullen volgend jaar zomer niet uit het modebeeld verdwijnen, evenals de maxi-jurk en het Chino-model in de ‘bottoms’.

 

Ook veel vernieuwing was te zien op materiaalgebied: tencel-fiber in denim, chambrée, slubyarn in tricot en vaal gewassen (vintage look).

 

Het kleurenpalet is overwegend blauw, in alle varianten, off-white (geen wit!), 

geel, groen en wolkenblauw.

 

Wat zijn de must-haves voor zomer 2011?  De jumpsuit, blouses, shorts, treggings, bleached denim, destroyed, met leren stukken, kniestukken, vintage look...  en dat alles zoveel mogelijk in denim. Combineer denim vervolgens met denim en je outfit is compleet!

 

Links:

Bread & Butter

G-star
Diesel
Firetrap

Scotch & Soda

Onderzoek Moslima's & Mode

Beeldbron: Bureau Nijman + van Haaster

Met name de groeiende groep jonge moslima’s heeft een duidelijke plaats verworven in de maatschappij.  Naast dat de groeiende groep jonge moslima’s zeer modebewust is, gedragen ze zich als daadkrachtige consument en zijn ze te vinden in westerse winkels.

 

Goed nieuws voor de branche. Maar wat betekent dit voor de detaillist?  Kunnen wij als fashion professionals wel tegemoet komen aan de wensen van deze groep? Weten we eigenlijk wel waarnaar ze op zoek zijn? En kunnen we ze nóg beter bedienen?

 

Deze vragen duiken de laatste jaren steeds vaker op in modeland en heeft ons daarom doen besluiten ons te gaan verdiepen in deze groep en hebben een grootscheeps kwalitatief onderzoek uitgevoerd. Uit professioneel oogpunt, en uit persoonlijke interesse en nieuwsgierigheid. Moslima’s zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving, maar voor de meeste van ons is echt contact nog niet zo vanzelfsprekend.

 

Wij zijn in ons onderzoek bevestigd in het feit dat jonge moslima’s bruisen van energie, vol ambitie zitten, een open karakter hebben en graag hun mening geven. Ze hebben vandaag de dag veel te besteden en doen dit dan ook graag. Een groot deel van hun budget geven zij uit aan mode, modeaccessoires, sieraden en producten voor de persoonlijke verzorging. Stijlen en gebruiken uit hun oorspronkelijke cultuur of die van hun ouders mixen ze moeiteloos met die van ons. Kortom, they love fashion...!

 

In het kader van het onderzoek hebben wij een boek uitgegeven en geven wij regelmatig presentaties en workshops aan fabrikanten en detaillisten. Wilt u weten hoe u met uw collectie of winkel kunt inspelen op de vraag van deze doelgroep? Neem contact op met Anet van Haaster.

Nieuwsgierig naar de ervaringen van fashionistas. Lees onderstaande mode blogs.

Glamour
L'Armoire Doree

BN+vH bezoekt de Bread&Butter en de Modefabriek

Beeldbron: Bureau Nijman + van Haaster

Twee keer per jaar brengen onze fashion victims Anet en Kirsten een bezoek aan de Bread&Butter in Berlijn en de Amsterdamse modefabriek. Wat hebben zij gespot op deze twee toonaangevende beurzen?

Bread & Butter Berlin winter 2011                                                     

Razend enthousiast werden wij van het 'Levi’s Curve ID' concept. Het vinden van de perfecte jeans is geen gemakkelijke opgave. Maar met de komst van 'Levi’s Curve ID' collectie behoort de zoektocht naar de perfecte jeans eindelijk tot de verleden tijd.

We werden aangenaam verrast in de stand van Puma. Dit merk heeft een originele campagne gelanceerd om ook bij de sociale media voet aan wal te krijgen. Puma Social viert de 'after hours athletes', de 'champions of late night games'. Op de verschillende sociale netwerken kan men de Puma Social Club terugvinden.

En tot slot was het absolute hoogtepunt van de beurs, de show van G-Star. De Private Viewing vond plaats in een jazzclub uit de jaren '30. Modellen liepen in een slow show door de zaal en we konden heerlijk genieten van een hapje, een drankje en de preview van de nieuwste collectie.

Modefabriek winter 2011                                                                           

Op de modefabriek was er opvallend veel aandacht voor vintage. Niet alleen in het hoger segment kon modeminnend Nederland zijn hart op halen om een paar vintage Jimmy Choo’s te scoren, maar ook in de shop van ‘Trash&Treasures’ waar vintage en nieuwe ontwerpers elkaar aanvullen. De perfecte combinatie.

Daarnaast pakt de Bestseller groep weer groots uit en toont zij een verbluffend mooie collectie van Very by Vero Moda. Very is bedoeld als de luxe, meest vrouwelijke en creatieve lijn van het internationale label. Dit voorjaar voor het eerst te koop in een aantal geselecteerde verkooppunten en natuurlijk online.

‘The rebel grows up’ is het nieuwe statement van gsusindustries. Dit merk introduceert de nieuwe strategie waarmee zij zich richt op de oorspronkelijke doelgroep die het merk adopteerde in de beginjaren. De rebel is officieel volwassen. De collectie kenmerkt zich door een sterke focus  te hebben op kwaliteit in design, materiaal en detaillering.

Kortom twee inspirerende beurzen waar het opvallend is om te zien dat waarde voor het product en kwaliteit de boventoon voeren.

Links:                                                                                                          

Levi's Curve ID
Puma Social
G-Star
I love vintage
Very by Vero Moda
Gsus

Internationaal stijlonderzoek mode

Beeldbron: Bureau Nijman + van Haaster

Neckermann heeft aan Bureau Nijman + van Haaster gevraagd om een internationale assortiment strategie te begeleiden. De start is een internationaal stijlonderzoek in vijf landen. Het doel is om te weten te komen wat Europese stijlen zijn in alle landen, en wat specifieke stijlen zijn de verschillende landen teneinde een winstgevend Europees assortiment te gaan voeren.

In een kwalitatief consumentenonderzoek worden in alle landen zogenaamde ‘stijlsets’ getoond aan de testpersonen. De stijlsets vertegenwoordigen alle verschillende stijlen, zowel lokale stijlen als internationale stijlen. Een stijlset bestaat uit een complete outfit, inclusief schoenen en accessoires. Zo kunnen we de belangrijkste stijlvoorkeuren in kaart brengen en het inkoopbeleid hierop afstemmen.

Het onderzoek start in februari, en in april worden de resultaten aan Neckermann gepresenteerd.

 

Heeft u de juiste 'must haves' in de winkel hangen?

Beeldbron: Bureau Nijman + van Haaster

Met de lente in aantocht, worden de rekken vol gehangen met de nieuwe voorjaarscollectie. Wat zijn de ‘must haves’ voor aankomend seizoen? In maart starten wij voor de 6e keer met het ‘season must haves’ project. In dit rapport worden de must haves van dit voorjaar, de start van het seizoen, weergegeven. Aan de hand van onze prognoses uit het verleden hebben wij bewezen dat ‘must haves’ niet altijd één seizoen meegaan.

De ‘must haves’ van de klant worden vergeleken met de markt in Nederland en België. Het doel van deze assortimentsanalyse is inzicht geven in het eigen assortiment ten opzichte van de markt. Het is een middel om collecties op de korte en middellange termijn bij te sturen en extra omzet te genereren.

Voor meer informatie en een preview van dit rapport kijkt u bij onze projecten mode.

Heeft u interesse in dit product of andere vragen over het project neem dan contact op met Anet van Haaster.

Moslimaproof assortiment

Download hier de pdf-versie.

Anet van Haaster ‘Ongezouten’ in Textilia waarin zij vertelt over de groeiende Moslima doelgroep in Nederland. Wanneer ben je nu wel of niet een aantrekkelijke aanbieder voor Moslima’s?

Moslima’s vormen een groeiende groep klanten, in aantallen én bestedingen. Er zijn 80.000 moslima’s tussen 15 en 25 jaar. Geven zij gemiddeld €100,- per maand uit aan kleding, dan is dit een bedrag van €100 miljoen voor de branche. In 2010 heeft BN+vH een onderzoek naar deze doelgroep.

Om het gehele artikel te lezen download de pdf-versie.

In de Mode - On Tour

Beeldbron: www.indemode.nu

In de Mode On Tour geeft je een voorproefje van onze cursus “Persoonlijk stijladvies op maat” speciaal voor modeverkopers. BN+vH presenteerde niet alleen haar nieuwste cursus afgestemd op de laatste trends, maar trad met het hele bureau aan als model.

Tijdens deze avond krijgen alle aanwezige mode-professionals een voorproefje van onze cursus afgestemd op de laatste trendthema’s. We zoomen tijdens de presentatie in op de verschillende lichaamsvormen en hoe je deze het beste tot hun recht kunt laten komen. Iedere klant wil natuurlijk een mooi figuur en stralen in zijn of haar nieuwe outfit. Dan is het handig als je precies weet wat je iemand het beste kunt adviseren. Ben je nieuwsgierig geworden houd dan de site van www.indemode.nu in de gaten. Binnenkort zal er een flitsend promotiefilmpje op de site worden gezet.

Wegens succes zal er op 18 april a.s. nogmaals een In de Mode – On Tour worden georganiseerd in Eindhoven. BN+vH zal ook hier weer bij aanwezig zijn om deze avond tot een groot succes te maken.

www.indemode.nu

Stijlverschillen minder groot

Beeldbron: Bureau Nijman + van Haaster

Weer een mega-opdracht afgelopen jaar, een marktonderzoek naar modevoorkeuren in de Europese markt. De vraag was: Wat is het stijlverschil tussen de Nederlandse, Duitse, Belgische. Oostenrijkse en Oost-Europese markt? Een vraag waar alle merken of retailers die internationaal willen verkopen mee kampen. We kennen de successen, maar ook de mislukkingen...

BN+vH doet al jaren stijlonderzoek voor klanten in mode en wonen, maar de kans dat je dit mag doen in vijf Europese landen is toch wel uniek. De belangrijkste uitkomst is verassend. Stijlverschillen in Europese landen zijn veel minder groot dan tien jaar geleden. Dat hebben we te danken aan ketens als ZARA, H&M, Esprit en de Bestseller groep, die allemaal Europese collecties maken. Het straatbeeld wordt grotendeel bepaald door deze ketens in bijna alle West Europese landen.

En wat zijn dan verschillen? Een tipje van de sluier:
Nederland blijft het meest casual land in het hele rijtje, België geeft het meeste uit aan kleding, Duitsland loopt voorop in online sales en de bereidheid om op afstand te kopen en Oost Europa houdt helemaal niet van casual kleding.

FashionAppable

Beeldbron: Bureau Nijman + van Haaster

Met de ontwikkelingen van de iphone en de introductie van de ipad schieten nu ook in modeland de applicaties voor deze digitale speeltjes als paddestoelen uit de grond. De smartphone is een verlengstuk van de consument geworden en de applicatie kan functioneren als persoonlijke assistent.

Elk gerenommeerd modemerk heeft tegenwoordig een app waarmee nieuwe collecties worden geïntroduceerd. Modewebsites tonen het laatste nieuws en de trends vanaf de catwalk en elke gerespecteerd modeblog kan niet zonder een versie voor op de smartphone.

Hoewel retailapps in het buitenland reeds een groot succes zijn, blijft het in Nederland merkwaardig stil rond applicaties voor de modebranche. Applicaties bestaan er in verschillende vormen en voor verschillende doeleinden.  Met een goede applicatie versterk je klantenbinding door een extra dimensie toe te voegen aan je merk. Een retailapp wordt het meest gewaardeerd wanneer het de consument helpt het winkelen makkelijker te maken. Hieronder beschrijven we een aantal interessante applicaties uit de modebranche.

Styletoday
Sanoma lanceerde tijdens de Amsterdam Fashion week de app van modewebsite styletoday.com. Je kunt je met deze app nu overal en altijd laten inspireren, adviseren en gelijk online bestellen bij meer dan 30 webshops. Ook heb je de mogelijkheid om je eigen garderobe te uploaden en on the spot te combineren met je mogelijke nieuwe aankoop.

Mystyle fashion assistent
Met de app van Mystyle heb je altijd de inhoud van je garderobe binnen handbereik. Met deze app kan je foto’s van je kleding, accessoires en schoenen importeren in je iPhone om ze vervolgens te mixen en te matchen tot nieuwe outfits. Op deze manier kan je stijlsets plannen voor in je agenda. Denk aan feestjes, vergaderingen of zelfs je paklijst samenstellen om inpakstress voor de vakantie te voorkomen.

Style
Style.com is een website die iedere modeliefhebber regelmatig bezoekt. Met deze app wordt het voor de echte fashionista nog makkelijker om up-to-date te blijven. De app houdt je op de hoogte van de nieuwste trends op fashiongebied, de outfits van modellen tijdens modefeestjes en de laatste catwalkshows

Koopzondagen
Geen echte fashionapp maar wel een interessant feit om te benoemen voor    ‘retail-minded’ Nederland. De applicatie van koopzondagen is op het gebied van lifestyle één van de meest populaire apps en staat daarmee op dit moment bovenaan in de lijst van applicaties die het meest hebben opgebracht.

 

Think global, act local!

Beeldbron: Bureau Nijman + van Haaster

Hoe beter we onze klant kennen, hoe meer we weten, des te beter kunnen we aansluiten bij hun wensen.

Dat die zoektocht niet eenvoudig is weten we allemaal, niets is grilliger dan de klant, het zijn net gewone mensen.

Een voorbeeld: JBC is een Belgische retailers die ongelofelijk succesvol is in België, en beter in staat is om aansluiting te vinden bij de Belgische klant dan internationale retailers.

België is een land met twee talen en twee verschillende culturen. Er zijn ook verschillende stijlvoorkeuren die gelijk loopt met de taal- en de cultuurgrens Vlaanderen en Wallonië. Dit betekent dat bepaalde thema’s van JBC beter verkopen in Vlaanderen dan in Wallonië. En dat verschil in verkoop is enorm groot. Zo groot, dat het zinvol is om de inkoopstrategie daarop aan te passen: think global, act local.

Naast het analyseren en aanpassen van collecties aan lokale verschillen, zijn deze verschillen ook bruikbaar om dichter bij je consument te komen. Betrek je klant bij het bedenken van lokale acties en laat hem meestemmen wat de nieuwste aanbieding van de week moet worden.  Kortom, geef hem het gevoel dat zijn mening telt.  Dan kun je als retailer het verschil maken.

www.jbc.be

Verleiding in je webshop

Beeldbron: Bureau Nijman + van Haaster

Hoe kan je de consument online verleiden om meer te kopen? Bij online winkelen ontbreekt de verkoper die de klant enthousiast weet te overtuigen. Ook staat er geen flitsende presentatie die de consument wel ziet wanneer hij of zijn een fysieke winkel binnenloopt.

Wij van Bureau Nijman + van Haaster verbazen ons erover dat het op dit moment moeilijk blijft om de consument online te verleiden. Soms heeft ene klant net dat extra duwtje in de rug nodig wat aankoop of extra aankopen bevordert. Dan praten wij natuurlijk niet over de suggesties die op dit moment bij de meeste webshops naar voren komen met producten die voor jouw als consument eveneens interessant kunnen zijn. We hebben het zelfs niet over een bijpassende top, bij de broek die je zojuist hebt aangeklikt. Om de klant te verleiden is er een totaal beeld nodig wat inspireert en tot de verbeelding spreekt.

Vaak is de techniek nog ontoereikend of worden kosten fors groter om cross-selling te bevorderen. Dit kan betekenen dat producten anders moeten worden gefotografeerd of dat er een online applicatie moet worden ontwikkeld die de klant een stukje persoonlijke service biedt. Vraagstukken die bij ons bureau vaak naar boven komen. Gelukkig leven we in exponentiële tijden en gaat ons trendwatch hart sneller kloppen wanneer er weer nieuwe technologische ontwikkelingen op de markt worden gepresenteerd.

Wat interessant is om in dit artikel te vermelden is dat er geëxperimenteerd met 3D bodyscanners. Een 3D bodyscan maakt een digitaal 3D profiel van jouw lichaamsvorm. Met deze bodyscan kan precies jouw confectie maat worden opgemeten. Dit is een uitkomst voor het aankopen van online kleding, het op afstand laten maken van bijvoorbeeld maatpakken en daarnaast wordt er een persoonlijke 3D animatie van jouw lichaam gemaakt.

Eigenlijk zou je zelf niet eens meer in een fysieke winkel een kledingstuk hoeven passen en zou dit het einde kunnen betekenen van te kleine pashokjes of vieze kleedkamers. Daarnaast biedt het uitkomst voor mensen die niet meer kunnen winkelen of moeite hebben met passen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen en of gehandicapten. Ook vermindert het retouren wanneer je je kleding online kan passen met jouw eigen digitale profiel.

New Look heeft als eerste deze full bodyscan techniek geïntegreerd in haar winkelomgeving. Op deze manier wil New Look aan iedereen de perfect passende denim en kleding afgestemd op je eigen lichaamsvorm verkopen.

Wil je meer lezen over de 3D bodyscan techniek en New Look lees dan het artikel uit Forbes en klik op onderstaande link.

http://www.forbes.com/sites/jenniferhicks/2011/10/24/bodymetrics-creates-3d-body-scanner-for-new-look/

Men are the new women

Beeldbron: Streetstyle of Pitti Uomo & cover Details [March 2014]

Jarenlang waren het vooral de vrouwencollecties die zorgden voor groei en opwinding in de mode, maar er is wat aan het veranderen.

De catwalkshows voor de mannen worden steeds beter bezocht door de pers en inkopers omdat de mannencouture steeds interessanter wordt. Nog altijd besteden vrouwen meer, maar de afgelopen vijf jaar stegen de omzetten in de mannenmode twee keer zo snel als in de vrouwenmode.

Vroeger hadden mannelijke modellen maar twee maal per jaar inkomsten tijdens de shows, vandaag de dag worden ze ook veelvuldig geboekt voor campages en is het een fulltime job. De tarieven zijn met 50% omhoog gegaan de laatste drie jaar en het gemiddelde salaris van een model ligt tussen de €800,000 and €2 miljoen per jaar. Het mannelijke model ziet er ook anders uit dan vijf jaar geleden, het zijn gezond ogende jongens met een hoog ‘neighbour next door’ gehalte. Heel anders dan de vrouwelijke anorexia types die vroeger de catwalk domineerden.

De emancipatie van de ‘fashion minded’ man zien we niet alleen terug in de mode. Wie oplet ziet dat het vak van de mannencosmetica bij Etos de laatste jaren is verdubbeld. Met name het aanbod in mannnencrèmes bepaalt een groot deel van het schap. Mannen van in de dertig geven drie keer zoveel geld uit aan cosmetica en schoonheidsbehandelingen dan aan de sportschool. Ze geven ook veel meer uit dan twintigers en vijftigers, zo blijkt uit een onderzoek dat een Brits warenhuis hield onder duizend mannen. Dertigers betalen regelmatig 60 euro voor een vochtvasthoudende crème en 48 euro voor een antirimpel oogcrème. De meest populaire producten bij de mannen zijn oogcrèmes van Clinique en Clarins en Touche Éclat van Yves Saint Laurent, een product dat kringen onder de ogen wegwerkt. Deze cosmetica trend lijkt haaks te staan op de mannen met baarden die het straatbeeld bepalen vandaag de dag. Maar vergis je niet: deze baarden worden dagelijks getrimd, verzorgd en bijgewerkt, evenals de wenkbrouwen en soms zelfs de borstharen. Het beeld lijkt natuurlijk en nonchalant maar vergt wel veel geld en tijd!

In de highstreet is te zien dat H&M zijn herenafdeling steeds meer uitbreidt, dat Mango een herenketen is gestart en dat Suit Supply het gat heeft opgevuld tussen de C&A pakken de de luxemerken. Veel jonge succesvolle jonge advocaten en bankiers die zich nog geen Oger pak kunnen veroorloven vinden hun weg naar dit merk. In het casual segment zijn jonge Deense merken zoals Minimum en Samsoe & Samsoe zeer succesvol, het beste voorbeeld van deze merken vind je bij Baskets in Amsterdam, een winkel puur en alleen op jonge modische mannen gericht.

Dit betekent dat mode niet meer alleen het domein is van de vrouw en dat oude cliché’s over mannen die alleen winkelen met hun vrouw overboord moeten, zeker voor dertigers! Er is ruimte in de markt om mannen te informeren en te inspireren over mode. Maar dan wel op een man-eigen-manier, niet zoals dat gebeurt bij vrouwen, op kleur bijvoorbeeld zéker niet.  Wie O Wie durft er er in dat gat te springen?

Womens power is serious business

Beeldbron: Photo: Yannis Vlamos / Indigital.tv - Dior Collection 2017

Tijdgeest en mode zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; belangrijke politieke aardverschuivingen hebben altijd invloed gehad op de mode.

De Women’s March in Washington op 17 januari 2017 is een mijlpaal geworden voor modemakers. Twee vrouwelijke invloedrijke designers gebruikten de beelden als inspiratie voor hun collecties: Maria Grazia Chiuri en Miucci Prada.

“We should all be feminsts” waren de woorden geprint op een wit T-shirt voor de wintercollectie van Dior onder leiding van Maria Grazia Chiuri. Deze show is door de Business of Fashion als de meest invloedrijke catwalk betitelt van 2017.

Suzy Menkes twitterde al tijdens de show: #SuzyPFW Dior: Universal Not Controversial

Miucci Prada gebruikte een foto van de Women’s March als inspiratie voor haar wintercollectie. In haar collectie voor Winter 17 gebruikt ze vrouwelijke materialen en kleuren en combineert die met sterke silhouetten.

Een jaar na deze statements zijn de invloeden zichtbaar op bijvoorbeeld de Modefabriek die haar vijftiende editie opdroeg aan sterke vrouwen in de mode: Tribute to feminism. # MFPOWERWOMAN. Vrouwen die bij hebben gedragen aan culturele en politieke veranderingen en hun uiterlijk en kleding gebruikt hebben als statement: Beyoncé, Vivienne Westwood, Eleonore Roosevelt en Diana van Fürstenberg waren levensgroot afgebeeld bij de entré van de beurs.

In de highstreet van Copenhagen was de Fall/Winter collectie van Malene Birger gepresenteerd rond Women’s Power in haar winkel. Het statement van haar eerste thema is: BE NICE TO ME I HAVE POWER. De felle primaire kleuren in combinatie met zwarte en rode  killerheels geven een duidelijk boodschap. De modewereld is klaar voor wat extra empowerment en maakt hier gebruik van in haar PR. # niet voor grijze muizen!!

http://www.vogue.com/fashion-shows/fall-2017-ready-to-wear/prada

Hoe design kan bijdragen aan een gezonde fashion toekomst

Beeldbron: https://fashionunited.nl/nieuws/mode/hoe-design-kan-bijdragen-aan-een-gezonde-fashion-toekomst/2018082139593

 

 

Interview door Esmerij van Loon voor Fashion United | dinsdag 21 augustus 2018


Deze zomer is het tien jaar geleden dat de mondiale economische crisis de Nederlandse modebranche trof. Voormalig iconen van de vaderlandse winkelstraat zijn verdwenen en e-commerce heeft een vlucht genomen. In een drietal zomerinterviews onderzoekt FashionUnited de huidige status en hoe toekomstbestendig de modebranche is. Voorlopige conclusie: onze creatieve sector blijkt conservatief en behoudend. Dat belemmert progressie en daarom kost het de fashion branche grote moeite de veranderende markt bij te benen. Over het ‘waarom’ en ‘hoe nu verder’ een gesprek met Anet van Haaster van Bureau Nijman + Van Haaster, zelfbenoemd modedier met vijfentwintig jaar ervaring als consultant. Samen met Aafje Nijman begeleidt Van Haaster klanten bij een herpositionering of het opzetten van nieuwe merken. “Ik denk dat ik voor bijna alle grote retailers en merken in Nederland en België heb gewerkt.”

Anet van Haaster is graag goed voorbereid. Met het interview werd ingestemd ‘mits het onderwerp interessant is’ en het vooraf toegestuurde vragenlijstje is schriftelijk uitgewerkt tot drie A4-tjes. “Dan weet ik zeker dat ik niets vergeet.” Toch praat zij makkelijk en open over het de sector die ze liefheeft, maar die haar soms ook vreselijk frustreert. Van Haaster: “Fashion opereert nog altijd als aanbieder van producten. Daardoor wordt teveel ontworpen en geproduceerd, veel meer dan wordt verkocht. Het maakt de modebranche tot een van de meest vervuilende industrieën op aarde. Terwijl ik denk dat fashion moet inspelen op de behoefte van consumenten, net zoals bijvoorbeeld de foodsector dat doet. Neem Albert Heijn: als de rode paprika’s beter verkopen dan de groene, worden uit het Westland meer rode paprika’s geleverd. Wat is nodig, wanneer en waar? In de mode wordt vooral over dat ‘leuke bloesje’ gesproken. Begrijp me niet verkeerd, dat bloesje is belangrijk, daar word ik ook heel vrolijk van, maar zevenhonderd verschillende versies zijn niet nodig.”

Fashion moet meer inspelen op de behoefte van consumenten, net als food
Bij eerdere gesprekken in deze serie zijn retail en productie aan bod gekomen. Hoe kunnen designers meewerken aan een toekomstbestendige modebranche? Van Haaster: “Het klinkt misschien een beetje flauw, maar ze moeten kledingstukken ontwerpen die mensen willen kopen. Designers hebben creatieve drijfveren en lijken minder geïnteresseerd in de consument of de veranderende markt. Van Haaster begrijpt het wel: “Op onze modeacademies worden mensen opgeleid tot autonome creatieven en gestimuleerd te ontwerpen vanuit hun persoonlijke visie. Ik denk dat het beter zou zijn een voorbeeld te nemen aan de Design Academy in Eindhoven waar mensen wordt geleerd te denken vanuit een probleem of een maatschappelijk vraagstuk. Daar worden designers opgeleid waar de wereld echt iets aan heeft, zij ontwerpen vanuit een behoefte. Helaas heeft Eindhoven geen mode-afdeling.” Van Haaster pleit voor omscholen, doorleren en inspiratie putten uit andere, meer vooruitstrevende, sectoren. Academies spelen hier nauwelijks op in. Zij leveren studenten die conceptmatig, creatief en communicatief sterk zijn, maar niet inspelen op een veranderende markt.” Volgens Van Haaster moet de designer van de toekomst samenwerken met techneuten en ingenieurs ten einde de problemen die op ons afkomen op te lossen. Van Haaster: “Ik zou designers aanraden een extra minor te volgen ten einde de producttechnische kant te onderzoeken en verder te kijken dan alleen het creatieve kant van het proces. Bij een fabrikant leer je hoe een product tot stand komt en waarom het soms mis gaat in het productieproces. Gek genoeg wordt dat door geen enkele designopleiding gestimuleerd. Daar zou ik dolgraag verandering in willen brengen.”

Werken met data wordt door designers vaak als beperkend ervaren, maar het hoeft absoluut niet ten koste te gaan van de creativiteit.

De designprofessie is de afgelopen tien jaar ingrijpend veranderd. Het vak van modeontwerper is specialistischer en meer internationaal. De vraag naar design en creativiteit is daarnaast veel breder geworden. Creative storytellers, de mensen die content voor social media verzorgen, digital producers, influencers, mensen die technische stoffen ontwikkelen en zelfs duurzaamheidsmanagers zijn vaak opgeleid als designer. Door veranderingen op de (arbeids)markt heeft een deel van hen zich aangepast en omgeschoold. Fast fashion designers hebben andere vaardigheden dan technische designers en online designers moeten over weer andere competenties beschikken. Heads of design zijn multitaskers geworden: de spin in het web die de online verkopen moeten analyseren, informatie van social media inventariseren en dat alles vertalen naar volgende collecties. Van Haaster: “Door verkoopinformatie structureel te analyseren is voor design teams veel winst te behalen. Verduurzamen betekent wat mij betreft ook heel bewust ontwerpen. Meer focus, betekent minder verspilling. Wanneer je minder in de showroom hangt is de sales afdeling ook blij, want die kan gerichter verkopen.” Dat betekent degelijke research doen, niet alleen trends volgen maar die ook analyseren en dan selecteren wat bij het merk past. Precies weten waarom iets goed verkoopt en waarom niet. Daar zijn hulpmiddelen voor. Van Haaster: “Ik kan meestal in één dag zien waarom iets wel of niet loopt. Je moet ook niet te beroerd zijn om je inzichten bij te stellen. Als blijkt dat een bepaald shirt minder goed verkoopt, niet bang zijn daarvan afscheid te nemen. Gestructureerd werken met data en checklists wordt door designers vaak als beperkend ervaren, maar het hoeft absoluut niet ten koste te gaan van de creativiteit. Integendeel, het is een middel om je scherp te houden op elk moment van het ontwerpproces.”

Hoe kan de directie van een modebedrijf aansturen op een meer innovatief designproces? Volgens Van Haaster door met flexibele, multidisciplinaire teams en gespecialiseerde freelancers te werken, samen met een vaste kern van mensen die weten waar het merk voor staat. “Ik vind de hulporganisatie ‘Movement on the ground’ van Johnny de Mol een mooi voorbeeld: een groep vrienden heeft een vluchtelingenkamp opgezet op Lesbos en vooral gekeken wat nodig was. De resultaten zijn beter dan in kampen van de meeste NGO’s.” Terug naar de fashion. Met wisselende teams loopt het proces toch veel vertraging op? Mensen moeten worden ingewerkt, enzovoort. Volgens Van Haaster is die vrees ongegrond. “Mijn ervaring is juist dat wanneer de voorbereiding goed is, het ontwerpen veel sneller gaat.” Ook voor lange termijn forecasting en productie is ruimte zegt zij. Merken met een handschrift, met een eigen dna moeten niet met elke modegril mee zoals fast fashion labels dat doen. “Flexibiliteit hou je door flash collecties, maar voor de grote lijn, voor de hoofdcollectie, is het noodzakelijk op een hoog modeniveau in te zetten en de allernieuwste kleurenkaarten te pakken. Je moet echt voorlopen, omdat je wordt ingehaald door de tijd.”

Het probleem is dat veel organisaties verzuild zijn en processen als ontwerp, productie en verkoop in verticale kolommen ingericht. Onderling wordt nauwelijks samengewerkt. Van Haaster: “Het gaat erom dat bedrijven teams creëren die overal bij betrokken zijn, agile dus. Ik vind dat H&M op dat vlak goed bezig is. De winst staat onder druk bij dit grote fast fashion bedrijf, maar toch investeert H&M en lanceert in hoog tempo heel nieuwe ketens zoals Arket, Afound, & Other Stories, Weekday. Van die ketens en het koopgedrag van jongere generaties kan het moederconcern veel leren. Op die manier houdt H&M contact met de consument van de toekomst.” Van Haaster noemt ook de Deense Bestseller groep (bekend van merken als Vero Moda, Jack & Jones en Pieces, red.) als voorbeeld van een groot modebedrijf dat innovatie op een creatieve manier in huis haalt. Bestseller gebruikt een deel van de nieuwe kantoorruimte in Amsterdam voor startups en online activiteiten. Op die manier creëert het binnen de eigen muren een springplank voor jonge bedrijven. Dat biedt allerlei mogelijkheden tot kruisbestuiving en dat mensen van elkaar kunnen leren. Ook kunnen hier mooie nieuwe samenwerkingen uit ontstaan. Van Haaster: “Mijn advies: start kleine pilots of productassortimenten los van de bestaande bedrijfsstructuur. Op die manier kunnen sleetse processen worden doorbroken. Maak wel gebruik van bestaande middelen, maar kijk waar nu en in de toekomst behoefte aan is. Vergeet successen uit het verleden en begin met een schone lei. Kleinschalig en voorzichtig, maar doe het wel.”

Het goede nieuws is dat verandering, eerste stap richting het bedrijf veilig stellen voor de toekomst, vrij vlot te bewerkstelligen is.

Het is een tendens die bij kleinere bedrijven of zelfstandige opererende designers al zichtbaar is. Van Haaster noemt het een generatie streetwise designers en soms zijn zij zelfs autodidact. “Die maken heel kleine collecties en houden echt niets over. Ze moeten ook wel, er is nauwelijks geld dus ze hebben geen keus, maar het komt voort uit hun visie.” Daarnaast ontstaan nu nieuwe merken vanuit een behoefte in plaats van creativiteit. Van Haaster noemt Labfresh, een Amsterdamse startup die vlek- en geurafstotende overhemden ontwikkelt. Wijnvlekken glijden ervan af en shirts absorberen geen transpiratiegeur. Het merk wordt aangejaagd vanuit een consumentenbehoefte met inzet van techniek. Design komt op de tweede plaats. Van Haaster: “LaDress bestaat al langer, maar is ook zo’n voorbeeld: jurken voor werkende vrouwen. Niet vanuit design gestart maar vanuit een gat in de markt.

Het goede nieuws is dat verandering, eerste stap richting het bedrijf veilig stellen voor de toekomst, vrij vlot te bewerkstelligen is. Dat kan al bij de eerstvolgende collectie. Alles in een klap omgooien is niet nodig, ergens beginnen wel. Van Haaster: “De collectie inkrimpen is niet zo ingewikkeld. Kijk naar de aantallen die dit jaar goed zijn doorverkocht en creëer niet automatisch meer opties het jaar erop. Misschien moet je zelfs minder maken. Wat durf is wel noodzakelijk, want mogelijk moet het personeelsbestand worden ingekrompen; de prijzen omlaag of het wordt duidelijk dat je teveel winkels hebt. Het weer is eigenlijk de enige variabele die ik echt lastig vind, maar iedereen worstelt daarmee. Zeker is dat het klimaat verandert en dat weinig mensen in augustus een nieuwe wollen winterjas kopen. Mode is eigenlijk heel flexibel, elk seizoen is een nieuwe kans.”

Diezelfde middag, een paar uur na het gesprek, stuurt Van Haaster een appje en
een foto geschoten in een kledingwinkel ergens in het land. Te zien is de nieuwe collectie met prominent vooraan een pluizige bordeauxrode winterjas. Meteen daarna stuurt ze een screenshot met het weerbericht die dag: het is 29 graden.

 

https://fashionunited.nl/nieuws/mode/hoe-design-kan-bijdragen-aan-een-gezonde-fashion-toekomst/2018082139593

SHORTCUT TO CATWALK | Modepresentatie

Download hier de pdf-versie.

Op vrijdag 12 oktober organiseren Veerle Windels en Anet van Haaster een gezamenlijke presentatie voor de Belgische en Nederlandse modemarkt:
SHORTCUT TO CATWALK (& MORE).

VOOR MEER INFORMATIE
WWW.SHORTCUTTOCATWALK.COM